Wegan burger meksykański
25 czerwca, 2021
Roślinny burger z fasoli, z dodatkiem papryki, kukurydzy i cebuli, podkręcony kolendrą i aromatycznymi przyprawami. To właśnie dzięki takiej kompozycji składników nawiązuje do odległego Meksyku!
Nada się jako kotlet do świeżej, chrupiącej buły z sezamem, jak i samodzielne danie lub główny bohater pysznej wegańskiej (lub nie) sałatki!
Czas przygotowania: 30 minut + 45 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- fasola czerwona z puszki 480g
- papryka czerwona 200g
- kukurydza konserwowa 150g
- cebula czerwona 50g
- bułka tarta 100g
- kasza jaglana 100g
- kasza manna 50g
- płatki drożdżowe 30g
- dobrej jakości ketchup 40g
- oliwa z oliwek 10g
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- przyprawy: kolendra, garam masala, cynamon, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj.
- Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę.
- Fasolę i kukurydzę odcedź z wody.
- W misce zblenduj kaszę jaglaną, 4/5 fasoli, przyprawy, sos sojowy, ketchup, płatki drożdżowe, oliwę i sok z limonki na gładką masę.
- Dodaj kaszę mannę, bułkę tartą, pokrojone warzywa, kukurydzę i resztę fasoli, a następnie wymieszaj całość i odstaw na 10/15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi uformuj na nich kotlety (1 burger = 1 czubata łyżka, u mnie wyszło 15).
- Piecz ok. 35 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1835Kcal, B: 85g W: 285g T: 28g
1 z 15 burgerów:
E: 123Kcal, B: 5,5g W: 19g T: 1,9g
Polecam spróbować! Tymi burgerami zachwycają się także osoby na diecie tradycyjnej – macie moje słowo, więc możecie zaskoczyć swoich mięsożerców pysznymi, roślinnymi smakami.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Jagodzianki bogato nadziane
Nowsze