Słone,  Wegańskie

Wegan burger meksykański

Roślinny burger z fasoli, z dodatkiem papryki, kukurydzy i cebuli, podkręcony kolendrą i aromatycznymi przyprawami. To właśnie dzięki takiej kompozycji składników nawiązuje do odległego Meksyku!

Nada się jako kotlet do świeżej, chrupiącej buły z sezamem, jak i samodzielne danie lub główny bohater pysznej wegańskiej (lub nie) sałatki!

Czas przygotowania: 30 minut + 45 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • fasola czerwona z puszki 480g
  • papryka czerwona 200g
  • kukurydza konserwowa 150g
  • cebula czerwona 50g
  • bułka tarta 100g
  • kasza jaglana 100g
  • kasza manna 50g
  • płatki drożdżowe 30g
  • dobrej jakości ketchup 40g
  • oliwa z oliwek 10g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • przyprawy: kolendra, garam masala, cynamon, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj.
  2. Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę.
  3. Fasolę i kukurydzę odcedź z wody.
  4. W misce zblenduj kaszę jaglaną, 4/5 fasoli, przyprawy, sos sojowy, ketchup, płatki drożdżowe, oliwę i sok z limonki na gładką masę.
  5. Dodaj kaszę mannę, bułkę tartą, pokrojone warzywa, kukurydzę i resztę fasoli, a następnie wymieszaj całość i odstaw na 10/15 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  7. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi uformuj na nich kotlety (1 burger = 1 czubata łyżka, u mnie wyszło 15).
  8. Piecz ok. 35 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1835Kcal, B: 85g W: 285g T: 28g

1 z 15 burgerów:

E: 123Kcal, B: 5,5g W: 19g T: 1,9g

Polecam spróbować! Tymi burgerami zachwycają się także osoby na diecie tradycyjnej – macie moje słowo, więc możecie zaskoczyć swoich mięsożerców pysznymi, roślinnymi smakami.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *