Słone,  Wegańskie

Wegańska zapiekanka ziemniaczana z tofu

Zapiekanka, która na pierwszy rzut oka może przypominać grecką mousakę, jednak prawdziwą inspiracją była zapiekanka robiona przez moją mamę… W mojej wersji bez mięsa ;).

To prawdziwy comfort food dla osób, które lubią rozgrzewające dania, pyry i tak jak ja, w dzieciństwie jadły taką zapiekankę.

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ziemniaki 500g
  • Tofu 360g (2 kostki)
  • Bakłażan 300g (1 średni)
  • Cebula 100g (1 średnia)
  • Mleko sojowe bez cukru 200g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 20g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 10g
  • Margaryna roślinna 8g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Przyprawy do tofu: papryka słodka wędzona, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz, kmin rzymski, oregano.
  • Przyprawy do bakłażana: cynamon, papryka słodka, sól, pieprz.
  • Przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, rozmaryn.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę w piórka.
  2. Tofu wędzone odciśnij z wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i wymieszaj z przyprawami, oliwą, cebulą i sosem sojowym.
  3. Tak przygotowane tofu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza około 15 minut.
  4. Ziemniaki i bakłażana pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj w przyprawach.
  5. Przygotuj blaszkę lub naczynie żaroodporne, na dno wlej odrobinę wody.
  6. W naczyniu układaj naprzemiennie plaster bakłażana i kilka plastrów ziemniaków (połowę warzyw), następnie pierwszą warstwę posyp upieczonym tofu i ułóż drugą warstwę warzyw.
  7. Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
  8. Do małego garnka wlej 150g napoju sojowego, dodaj płatki drożdżowe nieaktywne i margarynę, zagotuj.
  9. W kubku wymieszaj mąkę z resztą napoju sojowego, przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
  10. Wyjmij zapiekankę i polej ją przygotowanym sosem.
  11. Piecz jeszcze około 20 minut.

Wartości odżywcze (całość – około 2 lub 3 porcje):

E: 1260Kcal, B: 74g W: 140g T: 44g

A jaki jest Wasz comfort food ? Zachęcam do przygotowania mojego i otulenia jego smakiem swoich kubków smakowych ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *