Słone,  Wegańskie

Wegański kurczak – homemade 100%

Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej wegańskich alternatyw dla mięsa…

Ale czy mieliście ochotę zrobić kiedyś swoje domowe nieMIĘSO? Doprawić dokładnie tak jak lubicie i uformować jak tylko Wam odpowiada?!

Ja wpadłam na ten pomysł ?. I w ten sposób powstał smakowity, roślinny kurczak. Chrupiący gyros, intensywnie przyprawiony nada się idealnie na obiad i zaskoczy Waszych bliskich!

Czas przygotowania: moczenie soji + 1h10 minut + 15 minut + 15 minut (łącznie 1h 40 minut)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Soja (suche ziarno) 150g
  • Mąka ziemniaczana 70g
  • Płatki drożdżowe 30g
  • Oliwa z oliwek 7g
  • Sos sojowy 7g
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa bez soli i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zalej soję wodą kilka centymetrów ponad jej poziom i odstaw do namoczenia.
  2. Następnego dnia dolej wodę, przepłucz ziarno, zalej ponownie wodą i gotuj w garnku przez około 1h 10 minut, aż zmięknie.
  3. Odcedź soję, wsyp płatki drożdżowe i przyprawy, po czym zblenduj na gładko.
  4. Do masy wsyp mąkę, wymieszaj, zagnieć rękoma i uformuj dowolny kształt kurczaka.
  5. W garnku zagotuj wodę.
  6. Kawałki A’la mięsa gotuj w wodzie około 3 minut od wypłynięcia na jej powierzchnię.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  8. Ugotowane „kluski” posyp ponownie przyprawami i polej oliwą, wymieszaj.
  9. Wyłóż kawałki na blaszkę i piecz około 15 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość – 330g):

E: 1020Kcal, B: 60g W: 94g T: 38g

100g:

E: 300Kcal, B: 18g W: 27,5g T: 11,3g

Ten „eksperyment” sprawił, że nie wiem, czy kiedykolwiek zdecyduje się na sklepowego roślinnego gyrosa. Jest z nim troszkę pracy, ale zupełnie zrewolucjonizował moją kuchnię i wiem, że jeszcze nie raz zagości w tortilli, sałatce czy też solo.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *