Wegański kurczak – homemade 100%
Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej wegańskich alternatyw dla mięsa…
Ale czy mieliście ochotę zrobić kiedyś swoje domowe nieMIĘSO? Doprawić dokładnie tak jak lubicie i uformować jak tylko Wam odpowiada?!
Ja wpadłam na ten pomysł ?. I w ten sposób powstał smakowity, roślinny kurczak. Chrupiący gyros, intensywnie przyprawiony nada się idealnie na obiad i zaskoczy Waszych bliskich!
Czas przygotowania: moczenie soji + 1h10 minut + 15 minut + 15 minut (łącznie 1h 40 minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Soja (suche ziarno) 150g
- Mąka ziemniaczana 70g
- Płatki drożdżowe 30g
- Oliwa z oliwek 7g
- Sos sojowy 7g
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa bez soli i cukru.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zalej soję wodą kilka centymetrów ponad jej poziom i odstaw do namoczenia.
- Następnego dnia dolej wodę, przepłucz ziarno, zalej ponownie wodą i gotuj w garnku przez około 1h 10 minut, aż zmięknie.
- Odcedź soję, wsyp płatki drożdżowe i przyprawy, po czym zblenduj na gładko.
- Do masy wsyp mąkę, wymieszaj, zagnieć rękoma i uformuj dowolny kształt kurczaka.
- W garnku zagotuj wodę.
- Kawałki A’la mięsa gotuj w wodzie około 3 minut od wypłynięcia na jej powierzchnię.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Ugotowane „kluski” posyp ponownie przyprawami i polej oliwą, wymieszaj.
- Wyłóż kawałki na blaszkę i piecz około 15 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość – 330g):
E: 1020Kcal, B: 60g W: 94g T: 38g
100g:
E: 300Kcal, B: 18g W: 27,5g T: 11,3g
Ten „eksperyment” sprawił, że nie wiem, czy kiedykolwiek zdecyduje się na sklepowego roślinnego gyrosa. Jest z nim troszkę pracy, ale zupełnie zrewolucjonizował moją kuchnię i wiem, że jeszcze nie raz zagości w tortilli, sałatce czy też solo.
Smacznego jedzonkowania!