Słodkie,  Wegańskie

Wegański tofurnik czekoladowy na orzechowym spodzie

Ciasto w 100% roślinne, ale dzięki sporej zawartości strączków, pełnowartościowe i bardzo sycące!

Orzechowy spód o delikatnym posmaku słonego karmelu, aksamitna masa kakaowa z domieszką gorzkiej czekolady i dodatek świeżych, słodko-kwaśnych malin na górze, skutecznie zaspokoją Waszą ochotę na słodkie…

Weganie (i nie tylko!) bierzemy się do roboty ?.

Czas przygotowania: ok. 1h (+ moczenie ciecierzycy, + czas w lodówce)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Spód:

  • Ciecierzyca sucha 120g
  • Masło orzechowe 50g
  • Daktyle suszone 70g
  • Erytrol 40g
  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • Szczypta soli.

Masa:

  • Tofu naturalne 540g (3 kostki)
  • Budyń czekoladowy 40g
  • Mleko sojowe 200g
  • Woda 100g
  • Kakao gorzkie 30g
  • Czekolada gorzka 30g
  • Słodzik/Erytrol
  • Maliny 200g.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej wodą dzień wcześniej.
  2. Następnego dnia zalej daktyle wodą i poczekaj chwilę, aż rozmiękną, później dolej całą wodę.
  3. W blenderze zblenduj na gładko wszystkie składniki na spód (Ciecierzycę oczywiście wcześniej należy odcedzić z wody).
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (U mnie tortownica o średnicy 28cm).
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  6. Piecz spód około 15 minut w trybie góra-dół.
  7. Przygotuj budyń: do garnka wlej mleko i dodaj erytrol, zagotuj, a w kubku wymieszaj wodę z proszkiem budyniowym. Następnie przelej mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  8. Chłodny budyń zblenduj z Tofu i kakao.
  9. Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą.
  10. Na zimny spód przelej krem z tofu, a na wierzchu ułóż świeże maliny.

Wartości odżywcze(całość):

E: 2143Kcal, B: 121g W: 199g T: 94g

1 z 12 kawałków:

E: 180Kcal, B: 10g W: 16,5g T: 8g

Dosyć proste, ale naprawdę fantastyczne ciacho! Taki tofurniczek prosto z lodówki to idealna propozycja na ciepłe dni.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *