Wegański tofurnik czekoladowy na orzechowym spodzie
7 stycznia, 2022
Ciasto w 100% roślinne, ale dzięki sporej zawartości strączków, pełnowartościowe i bardzo sycące!
Orzechowy spód o delikatnym posmaku słonego karmelu, aksamitna masa kakaowa z domieszką gorzkiej czekolady i dodatek świeżych, słodko-kwaśnych malin na górze, skutecznie zaspokoją Waszą ochotę na słodkie…
Weganie (i nie tylko!) bierzemy się do roboty ?.
Czas przygotowania: ok. 1h (+ moczenie ciecierzycy, + czas w lodówce)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Spód:
- Ciecierzyca sucha 120g
- Masło orzechowe 50g
- Daktyle suszone 70g
- Erytrol 40g
- Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- Szczypta soli.
Masa:
- Tofu naturalne 540g (3 kostki)
- Budyń czekoladowy 40g
- Mleko sojowe 200g
- Woda 100g
- Kakao gorzkie 30g
- Czekolada gorzka 30g
- Słodzik/Erytrol
- Maliny 200g.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalej wodą dzień wcześniej.
- Następnego dnia zalej daktyle wodą i poczekaj chwilę, aż rozmiękną, później dolej całą wodę.
- W blenderze zblenduj na gładko wszystkie składniki na spód (Ciecierzycę oczywiście wcześniej należy odcedzić z wody).
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (U mnie tortownica o średnicy 28cm).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz spód około 15 minut w trybie góra-dół.
- Przygotuj budyń: do garnka wlej mleko i dodaj erytrol, zagotuj, a w kubku wymieszaj wodę z proszkiem budyniowym. Następnie przelej mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- Chłodny budyń zblenduj z Tofu i kakao.
- Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą.
- Na zimny spód przelej krem z tofu, a na wierzchu ułóż świeże maliny.
Wartości odżywcze(całość):
E: 2143Kcal, B: 121g W: 199g T: 94g
1 z 12 kawałków:
E: 180Kcal, B: 10g W: 16,5g T: 8g
Dosyć proste, ale naprawdę fantastyczne ciacho! Taki tofurniczek prosto z lodówki to idealna propozycja na ciepłe dni.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Fasolowa ZEBRA
Nowsze