Słodkie,  Wegańskie

Wegańskie ciasto limonkowo-chałwowe z soczewicy

Wegańskie, bananowe i jeszcze z soczewicy!? Ale że jak to tak?

A jak powiem, że to pyszne, bardzo wilgotne, pełnowartościowe ciacho i do tego jeszcze delikatnie limonkowo-chałwowe, to Was zachęcę?

Dla wielbicieli wszystkiego o konsystencji brownie (lub zakalca :D), to wypiek wręcz idealny! I do tego w 100% roślinny.

Czas trwania: ok. 1h 30 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • soczewica zielona (sucha) 150g
  • banany 280g (2 duże)
  • mąka kokosowa 30g
  • odżywka białkowa (można pominąć i zastąpić 30g mąki z * oraz dosłodzić)
  • *mąka pszenna/ryżowa/gryczana 50g
  • tahini 40g
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 2 limonek
  • erytrol 80-100g/słodzik/cukier/syrop klonowy
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przesyp do garnka i zalej na minimum 30 minut wodą.
  2. Po tym czasie ugotuj do miękkości (ok. 10 minut).
  3. Odcedź, przełóż do miski, dodaj banany i zblenduj za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.
  4. Limonki sparz we wrzątku i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  5. Dodaj mąki, odżywkę białkową, słodzidło, sodę oczyszczoną, sok z limonek oraz tahini, a następnie ponownie zmiksuj.
  6. Na koniec wrzuć startą skórkę i wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21 cm).
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół przez 50-60 minut.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1350kcal, B: 80g W: 172g T: 33g

1 kawałek (1/8 ciasta):

E: 169kcal, B: 10g W: 21,5g T: 4g

Zarówno smak jak i konsystencja ciasta mogą być tutaj miłym zaskoczeniem. Banany wraz z tahini i limonką tworzą wręcz genialne połączenie! Nic tylko próbować :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *