Kolejny rok, kolejna jesień i znów pora na jesieniarskie przepisy…
Tym razem wegańskie, dyniowe bułeczki pachnące cynamonem, z delikatnym, mięsistym wnętrzem, zabarwionym na pomarańczowo.
Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 h + 15 minut + 17-20 minut (łącznie ok. 2 h 45 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
mąka pszenna 100 g + 30 g (do podsypania)
mąka orkiszowa pełnoziarnista 70 g
jogurt alpro waniliowy 200 g
dynia (np. hokkaido) 100 g
olej rzepakowy 7 g
suche drożdże 2-3 g
cukier waniliowy 16 g
erytrol/słodzik (według uznania, jeżeli chcecie słodsze)
szczypta soli
cynamon + erytrol do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Dynię upiecz, aż będzie miękka, obierz ze skórki i zblenduj na gładko z jogurtem, olejem, cukrem i szczyptą soli (na tym etapie możesz dodać również substancję słodzącą, której używasz w swojej kuchni, aby bułki były słodsze).
Do miski przesiej 100 g mąki pszennej i 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, wsyp suche drożdże, dodaj wcześniej zblendowaną masę i wymieszaj wszystko łyżką.
Wyrabiaj ciasto przez chwilę dłońmi, a następnie przykryj miskę ściereczką lub folią (nieszczelnie, aby zachować dopływ powietrza) i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po tym czasie podsyp blat mąką, przenieś ciasto, wyrabiaj przez moment, podziel na 4 części, i z każdej uformuj kulkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki.
Kilka łyżek erytrolu wymieszaj z cynamonem i obsyp wierzch bułeczek, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Piecz dyniowe bułeczki przez 17 – 20 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (4 bułeczki):
E: 940 Kcal, B: 34 g W: 160,5 g T: 15,6 g
1 z 4 bułeczek:
E: 235 Kcal, B: 8,5 g W: 40 g T: 3,9 g
Takie bułeczki na śniadanie to recepta na nawet najbardziej pochmurny i deszczowy poranek… brzmi jakbym przekoloryzowywała? Ale to prawda!