Wegańskie gnocchi burakowe
12 kwietnia, 2021
Intensywnie buraczkowe w smaku i kolorze, roślinne kluseczki o delikatnie wędzonym smaku…
Świetnie komponują się z rukolą i pestkami. Mogą stanowić podstawę posiłku lub przepyszny dodatek, nie tylko dla WEGAN! Mają niecodzienny aromat, który pobudza nasze ślinianki… mmm…
A poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Wchodzisz w to?
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- buraki gotowane 500g
- tofu wędzone 360g (2 kostki)
- mąka pszenna 220g
- mąka ryżowa 80g
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku.
Dodatkowo:
- rukola
- ocet balsamiczny
- nasiona słonecznika.
Sposób przygotowania:
- do blendera wrzuć tofu i buraki, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem
- zblenduj na gładką masę
- dodaj mąkę i wymieszaj, odstaw na chwilę
- w międzyczasie, w dużym garnku zagotuj wodę
- małą łyżeczką formuj kluseczki i wrzucaj delikatnie do wrzątku
- poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3/4 minuty
- wyjmij z wody
- podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie w formie sałatki z rukolą i octem balsamicznym, posypane słonecznikiem.
Wartości odżywcze(same gnocchi – ok. 4 porcje ze zdjęcia):
E: 1750 Kcal, B: 83g W: 275g T: 32g
Odmieńcie swój codzienny obiad przygotowując niecodzienne GNOCCHI zamiast zwykłych pyrek :), albo spróbujcie przepysznej sałatki z tymi malutkimi kluseczkami!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Burgery z soczewicy i pieczarek
Nowsze