Słone,  Wegańskie

Wegańskie gnocchi burakowe

Intensywnie buraczkowe w smaku i kolorze, roślinne kluseczki o delikatnie wędzonym smaku…

Świetnie komponują się z rukolą i pestkami. Mogą stanowić podstawę posiłku lub przepyszny dodatek, nie tylko dla WEGAN! Mają niecodzienny aromat, który pobudza nasze ślinianki… mmm…

A poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Wchodzisz w to?

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • buraki gotowane 500g
  • tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • mąka pszenna 220g
  • mąka ryżowa 80g
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku.

Dodatkowo:

  • rukola
  • ocet balsamiczny
  • nasiona słonecznika.

Sposób przygotowania:

  • do blendera wrzuć tofu i buraki, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem
  • zblenduj na gładką masę
  • dodaj mąkę i wymieszaj, odstaw na chwilę
  • w międzyczasie, w dużym garnku zagotuj wodę
  • małą łyżeczką formuj kluseczki i wrzucaj delikatnie do wrzątku
  • poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3/4 minuty
  • wyjmij z wody
  • podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie w formie sałatki z rukolą i octem balsamicznym, posypane słonecznikiem.

Wartości odżywcze(same gnocchi – ok. 4 porcje ze zdjęcia):

E: 1750 Kcal, B: 83g W: 275g T: 32g

Odmieńcie swój codzienny obiad przygotowując niecodzienne GNOCCHI zamiast zwykłych pyrek :), albo spróbujcie przepysznej sałatki z tymi malutkimi kluseczkami!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *