Wegańskie gołąbki „z gara”
Najlepsze gołąbki jakie jadłam robi oczywiście moja babcia! Domowe, przygotowywane z sercem i intensywne w smaku, pomimo bardzo niewielkiej zawartości mięsa – wiadomo w jej młodości był to produkt deficytowy, więc liście kapusty wypełnia przede wszystkim ryż. Możnaby stwierdzić, że są prawie wege :D!
Ja natomiast nigdy nie czerpałam przyjemności z zawijania ich, więc przygotowanie ich „w jednym garze” z kapusty, ryżu, pomidorów i sojowego mielonego okazało się bardzo atrakcyjnym pomysłem!
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Kotlety sojowe 100 g (ewentualnie gotowe wegańskie mięso mielone lub zwykłe)
- Kapusta pekińska 400 g
- Pomidory z puszki 400 g
- Biała cebula 80 g
- Ryż basmati 100 g
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Oliwa z oliwek – 10 g
- Sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, oregano, czosnek (3 małe ząbki), pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Kotlety sojowe ugotuj w wodzie z dodatkiem łyżki sosu sojowego i pieprzu ziołowego, tak aby były miękkie (około 20 minut).
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, a kapustę poszatkuj.
- Ugotowane kotlety przełóż do blendera, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego, pieprz ziołowy, paprykę słodką wędzoną i oregano. Blenduj pulsacyjnie przez chwilę, ale tak, aby „mięso” było posiekane, a nie zmielone na gładko.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulkę z solą oraz pieprzem.
- Dodaj niemięso, czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego oraz suszoną pietruszkę i smaż przez moment.
- Następnie zalej wszystko pomidorami z puszki, wsyp kapustę i ryż. Duś chwilę, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta pekińska zmięknie.
Wartości odżywcze (całość – ok. 2 duże porcje):
E: 913 Kcal, B: 62 g W: 135 g T: 13 g
Obiady jednogarnkowe są świetne i to pod wieloma względami! A już szczególnie wtedy, gdy smakiem przypominają tradycyjne i czasochłonne potrawy.
Smacznego jedzonkowania!