Słone,  Wegańskie

Wegańskie kartacze z (nie)mięsem

Kartacze, czy może Cepeliny

Obie nazwy to określenia regionalnej potrawy z północno-wschodniej części Polski. Kartacze są rodzajem podłużnych klusek ziemniaczanych. Ich wnętrze wypełnia, tradycyjnie (!), mięsny farsz.

Moja wersja nieco się różni, bo nie zawiera produktów odzwierzęcych, a środek wzbobaciłam o warzywa, które powodują, że danie jest lżejsze i bardziej odżywcze ;)!

Czas przygotowania: ok. 2 h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ziemniaki (masa po obraniu) 3 kg
  • Kotlety sojowe 100 g
  • Marchew 260 g (2 duże)
  • Pietruszka 130 g
  • Cebula biała lub czerwona 100 g
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Mąka ziemniaczana 80 g
  • Sól wędzona, pieprz ziołowy, majeranek, 7 kulek ziela angielskiego, papryka słodka, papryka słodka wędzona, kmin rzymski, czosnek granulowany.
  • Sos sojowy – 6 łyżek
  • Nać pietruszki – 1 pęczek.

Dodatkowo:

  • Tofu wędzone 180 g (1 kostka)
  • Cebula biała 100 g
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Pieprz, papryka słodka wędzona, sól wędzona.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, 4 łyżki sosu sojowego, dodaj szczyptę soli wędzonej, kulki ziela angielskiego i zagotuj.
  2. Marchewek nie obieraj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj kotlety i gotuj, aż będą miękkie.
  3. Obierz wszystkie ziemniaki – 2 kg zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sito zawieszone nad miską, aby zebrać wodę, posol i wymieszaj. Pozostałą część (1 kg) ugotuj, tak aby były miękkie.
  4. Całą cebulę, ugotowane marchewki i tofu pokrój w kostkę, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Do miski przełóż ugotowane kotlety sojowe i wyjmij z nich ziele angielskie. Wlej sos sojowy (2 łyżki), dodaj wszystkie przyprawy i zblenduj niezbyt dokładnie. Dodaj pietruszkę, marchewki i wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej 10 g oleju i zeszklij 100 g cebulki.
  7. Dodaj zblendowane kotlety i smaż chwilę, aż „niemięso” się delikatnie zarumieni. Odstaw, aby ostygło.
  8. Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładko (możesz odrobinę posolić do smaku).
  9. Wcześniej starte ziemniaki mocno odciśnij z wody (najlepiej za pomocą ścierki). Nie wylewaj wody – zbieraj w misce i odstaw na moment na bok.
  10. Dwa rodzaje ziemniaków zagnieć dokładnie razem. Wodę po ziemniakach odlej, ale tak, aby na dnie miski pozostała skrobia – dodaj ją do ziemniaków.
  11. Wsyp mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieć masę.
  12. Zwilżonymi dłońmi formuj kulę, następnie spłaszcz ją, na środku umieść łyżeczkę farszu i sklej. Odkładaj kartacze, na talerz, aż zrobisz wszystkie – u mnie 16 sztuk.
  13. W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj kartacze, tak aby się nie sklejały i nie były surowe – ok. 13 – 16 minut. Po czym odstaw na chwilę – muszą się ustabilizować.
  14. Tofu zamarynuj w sosie sojowym i przyprawach.
  15. Na małej patelni rozgrzej 10 g oleju, podsmaż cebulę i tofu, aż będą rumiane i chrupiące.
  16. Kartacze podawaj ze skwarkami z tofu.

Wartości odżywcze (całość – 16 kartaczy):

E: 3514 Kcal, B: 125 g W: 660 g T: 39 g

1 z 16 kartaczy:

E: 220 Kcal, B: 8 g W: 41 g T: 2,5 g

Tradycyjna potrawa, która nie potrzebuje wiele, a smakuje wyśmienicie. Lećcie obierać ziemniaki :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *