Obie nazwy to określenia regionalnej potrawy z północno-wschodniej części Polski. Kartacze są rodzajem podłużnych klusek ziemniaczanych. Ich wnętrze wypełnia, tradycyjnie (!), mięsny farsz.
Moja wersja nieco się różni, bo nie zawiera produktów odzwierzęcych, a środek wzbobaciłam o warzywa, które powodują, że danie jest lżejsze i bardziej odżywcze ;)!
Do garnka wlej wodę, 4 łyżki sosu sojowego, dodaj szczyptę soli wędzonej, kulki ziela angielskiego i zagotuj.
Marchewek nie obieraj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj kotlety i gotuj, aż będą miękkie.
Obierz wszystkie ziemniaki – 2 kg zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sito zawieszone nad miską, aby zebrać wodę, posol i wymieszaj. Pozostałą część (1 kg) ugotuj, tak aby były miękkie.
Całą cebulę, ugotowane marchewki i tofu pokrój w kostkę, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do miski przełóż ugotowane kotlety sojowe i wyjmij z nich ziele angielskie. Wlej sos sojowy (2 łyżki), dodaj wszystkie przyprawy i zblenduj niezbyt dokładnie. Dodaj pietruszkę, marchewki i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 10 g oleju i zeszklij 100 g cebulki.
Dodaj zblendowane kotlety i smaż chwilę, aż „niemięso” się delikatnie zarumieni. Odstaw, aby ostygło.
Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładko (możesz odrobinę posolić do smaku).
Wcześniej starte ziemniaki mocno odciśnij z wody (najlepiej za pomocą ścierki). Nie wylewaj wody – zbieraj w misce i odstaw na moment na bok.
Dwa rodzaje ziemniaków zagnieć dokładnie razem. Wodę po ziemniakach odlej, ale tak, aby na dnie miski pozostała skrobia – dodaj ją do ziemniaków.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieć masę.
Zwilżonymi dłońmi formuj kulę, następnie spłaszcz ją, na środku umieść łyżeczkę farszu i sklej. Odkładaj kartacze, na talerz, aż zrobisz wszystkie – u mnie 16 sztuk.
W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj kartacze, tak aby się nie sklejały i nie były surowe – ok. 13 – 16 minut. Po czym odstaw na chwilę – muszą się ustabilizować.
Tofu zamarynuj w sosie sojowym i przyprawach.
Na małej patelni rozgrzej 10 g oleju, podsmaż cebulę i tofu, aż będą rumiane i chrupiące.
Kartacze podawaj ze skwarkami z tofu.
Wartości odżywcze (całość – 16 kartaczy):
E: 3514 Kcal, B: 125 g W: 660 g T: 39 g
1 z 16 kartaczy:
E: 220 Kcal, B: 8 g W: 41 g T: 2,5 g
Tradycyjna potrawa, która nie potrzebuje wiele, a smakuje wyśmienicie. Lećcie obierać ziemniaki :).