Wegańskie kartacze z (nie)mięsem
30 czerwca, 2023
Kartacze, czy może Cepeliny…
Obie nazwy to określenia regionalnej potrawy z północno-wschodniej części Polski. Kartacze są rodzajem podłużnych klusek ziemniaczanych. Ich wnętrze wypełnia, tradycyjnie (!), mięsny farsz.
Moja wersja nieco się różni, bo nie zawiera produktów odzwierzęcych, a środek wzbobaciłam o warzywa, które powodują, że danie jest lżejsze i bardziej odżywcze ;)!
Czas przygotowania: ok. 2 h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ziemniaki (masa po obraniu) 3 kg
- Kotlety sojowe 100 g
- Marchew 260 g (2 duże)
- Pietruszka 130 g
- Cebula biała lub czerwona 100 g
- Olej rzepakowy 10 g
- Mąka ziemniaczana 80 g
- Sól wędzona, pieprz ziołowy, majeranek, 7 kulek ziela angielskiego, papryka słodka, papryka słodka wędzona, kmin rzymski, czosnek granulowany.
- Sos sojowy – 6 łyżek
- Nać pietruszki – 1 pęczek.
Dodatkowo:
- Tofu wędzone 180 g (1 kostka)
- Cebula biała 100 g
- Olej rzepakowy 10 g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Pieprz, papryka słodka wędzona, sól wędzona.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, 4 łyżki sosu sojowego, dodaj szczyptę soli wędzonej, kulki ziela angielskiego i zagotuj.
- Marchewek nie obieraj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj kotlety i gotuj, aż będą miękkie.
- Obierz wszystkie ziemniaki – 2 kg zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sito zawieszone nad miską, aby zebrać wodę, posol i wymieszaj. Pozostałą część (1 kg) ugotuj, tak aby były miękkie.
- Całą cebulę, ugotowane marchewki i tofu pokrój w kostkę, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski przełóż ugotowane kotlety sojowe i wyjmij z nich ziele angielskie. Wlej sos sojowy (2 łyżki), dodaj wszystkie przyprawy i zblenduj niezbyt dokładnie. Dodaj pietruszkę, marchewki i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 10 g oleju i zeszklij 100 g cebulki.
- Dodaj zblendowane kotlety i smaż chwilę, aż „niemięso” się delikatnie zarumieni. Odstaw, aby ostygło.
- Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładko (możesz odrobinę posolić do smaku).
- Wcześniej starte ziemniaki mocno odciśnij z wody (najlepiej za pomocą ścierki). Nie wylewaj wody – zbieraj w misce i odstaw na moment na bok.
- Dwa rodzaje ziemniaków zagnieć dokładnie razem. Wodę po ziemniakach odlej, ale tak, aby na dnie miski pozostała skrobia – dodaj ją do ziemniaków.
- Wsyp mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieć masę.
- Zwilżonymi dłońmi formuj kulę, następnie spłaszcz ją, na środku umieść łyżeczkę farszu i sklej. Odkładaj kartacze, na talerz, aż zrobisz wszystkie – u mnie 16 sztuk.
- W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj kartacze, tak aby się nie sklejały i nie były surowe – ok. 13 – 16 minut. Po czym odstaw na chwilę – muszą się ustabilizować.
- Tofu zamarynuj w sosie sojowym i przyprawach.
- Na małej patelni rozgrzej 10 g oleju, podsmaż cebulę i tofu, aż będą rumiane i chrupiące.
- Kartacze podawaj ze skwarkami z tofu.
Wartości odżywcze (całość – 16 kartaczy):
E: 3514 Kcal, B: 125 g W: 660 g T: 39 g
1 z 16 kartaczy:
E: 220 Kcal, B: 8 g W: 41 g T: 2,5 g
Tradycyjna potrawa, która nie potrzebuje wiele, a smakuje wyśmienicie. Lećcie obierać ziemniaki :).
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni