Wegańskie leczo z roślinnymi burgerami
Zakładając bloga zapowiedziałam, że będą tu się pojawiać przeróżne przepisy – od tych super prostych, po bardziej skomplikowane i czasochłonne, słodkie, jak i wytrawne. Do tej pory wpisy, które tu się pojawiały bazowały raczej na produktach „homemade” – nie używałam gotowców. Tym razem będzie jednak troszeczkę inaczej…
Na polskim rynku pojawia się coraz więcej wegetariańskich i wegańskich zamienników mięsa. W tym daniu wykorzystam jeden z nich, a mianowicie – VEGE BURGERA.
To jednogarnkowe danie jest pyszne i sycące, a do tego bardzo warzywne. I nie ukrywajmy, nie wymaga zbyt wysokich umiejętności kulinarnych, więc dla niektórych może być idealną propozycją!
Czas trwania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- VEGE BURGER z grochu (u mnie firma goVege, z biedronki)
- Cukinia 300g (2)
- Papryka 540g (3)
- Bakłażan 500g (1,5)
- Cebula 150g
- Przecier pomidorowy 500g
- Suszona żurawina 25g
- Oliwa z oliwek 20g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 Łyżka octu balsamicznego
- Łyżka soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- Przyprawy: curry, cynamon, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka wędzona, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodaj paprykę i sos sojowy, smaż mieszając od czasu do czasu, aż delikatnie zmięknie.
- Zawartość patelni przełóż do garnka.
- Dodaj resztę warzyw, żurawinę, ocet, sok z cytryny i przyprawy, duś, aż warzywa będą al’dente.
- Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę VEGE BURGERY, przemieszaj i odstaw, aż smaki przejdą.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona, ryż lub żytni chlebek.
Wartości odżywcze(całość – 4 porcje):
E: 1332Kcal, B: 74g W: 137g T: 60g
1 porcja:
338Kcal, B: 19g W: 35,5g T: 15g
A teraz proszę się przyznać. Kto nie lubi brudzić wielu naczyń, a woli zrobić wszystko w jednym garze? 😉
Smacznego jedzonkowania!