Słone,  Wegetariańskie

Wege kebab w domowej tortilli

Kebab w wegetariańskim (a może być w wegańskim) wydaniu? Czemu nie!

Cieniutka, domowa tortilla z mięsem sojowym, orientalną pastą z fasoli, sosem czosnkowym i masą warzyw… Zasmakuje wegetarianom i osobom na diecie tradycyjnej :). Wielokrotnie wypróbowane!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudnosci: średnie

Składniki:

Domowe tortille:

  • mąka pszenne typ 650 – 245g
  • letnia woda 140g
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • zioła prowansalskie, sól

Pasta z fasoli:

  • fasola biała z puszki 240g
  • przyprawy: sól, pieprz, garam masala, kolendra lub pietruszka, curry, papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, oregano, czosnek w proszku.
  • cebula 50g

Sos czosnkowo-ziołowy (w wersji wegańskiej można pominąć):

  • skyr naturalny 150g
  • 3 ząbki czosnku
  • majonez lekki winiary 30g
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie

Kebab:

  • 100g kotletów sojowych (produkt raczej należy do tych bardziej przetworzonych, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić)
  • 10g oliwy z oliwek
  • 50g cebuli
  • woda do gotowania
  • wegańska kostka rosołowa
  • przyprawy: 5 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, przyprawa do kebaba/gyrosa z dobrym składem

Dodatkowo:

  • ulubione warzywa (u mnie ogórki gruntowe,kiszone, konserwowe, pomidorki, papryka, sałata lodowa)
  • ew. ketchup z cukinii lub zwykły, pestki, nasiona.

Sposób przygotowania:

  • w garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, przyprawę do gyrosa, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, wsypać kotlety sojowe i gotować ok. 15 minut do miękkości
  • w miseczce wymieszać składniki na sos czosnkowy
  • odlać wodę z puszki, zmiksować fasolę z przyprawami (można dodać odrobinę wody lub oliwy- nie uwzględniona w wartości odżywczej na dole)
  • do miski wsypać mąkę, zioła, sól, proszek do pieczenia i wymieszać
  • dodać letniej wody i zamieszać ciasto najpierw łyżką, a później wyrabiać przez chwilę dłońmi (powinno być elastyczne, miękkie, nie kleić się) w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką
  • tortille rozwałkować na cienkie placki (u mnie 6)
  • smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej ok. 20 sekund z jednej strony, po czym odwrócić na ok. 10/20 sekund na drugą stronę i zdjąć – powtórzyć z każdą kolejną
  • tortille najlepiej przechowywać w folii aluminiowej lub przykryte talerzem, aby nie wyschły
  • mięso sojowe razem z cebulą wyjąć z garnka, pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami
  • gotowe tortille posmarować sosem, pastą, dodać ulubione warzywa, a’la mięso, zwinąć i rozkoszować się smakiem wegetariańskiego kebaba.

Wartości odżywcze:

Porcja ze zdjęcia bez warzyw (2 placki +1/3 sosu, 1/3 kebaba, 1/3 pasty):

E: 597kcal, B: 35g W: 87g T: 8,5g

Tortilla (1 placek):

E: 148 kcal, B: 4g W: 31g T: 0,3g

Sos:

E: 229 kcal, B: 18,4g W: 9,2g T: 12,6g

Pasta z fasoli:

E: 261 kcal B: 16g W: 40g T: 1,2g

Kebab:

E: 427 kcal, B: 45g W: 29g T: 11g

Mam nadzieję, że przepis się spodobał. Wypróbuj koniecznie na obiad lub spotkanie z nie-wege znajomymi i sprawdź ich reakcje :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *