Wielkanocne babeczki majonezowe – vegan
25 marca, 2023
Na Święta wielkanocne wolicie przygotować jedną, dużą babkę do dzielenia, czy może malutkie babeczki?
Babka zawsze kojarzyła mi się ze stosunkowo suchym wnętrzem. Te babeczki jednak wcale takie nie są… Wychodzą wręcz miękkie i wilgotne! A to wszystko za sprawą majonezu, który nadaje im delikatnie słonego posmaku.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenia (łącznie około 50 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Mąka pszenna 70 g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Aquafaba (woda z puszki po ciecierzycy) 190 g
- Erytrol 60 – 70 g
- Majonez wegański 80g
- Soda oczyszczona – pół łyżeczki
- Aromat waniliowy lub migdałowy – kilka kropel
Sposób przygotowania:
- Połowę aquafaby ubij w naczyniu na gęstą pianę (tak samo jak białko jaja).
- Do osobnej miski wsyp mąki, erytrol, sodę oczyszczoną, dodaj majonez, aromat i nieubitą część aquafaby – wymieszaj całość.
- Masę delikatnie przemieszaj z wcześniej ubitą pianą.
- Przygotuj foremki na muffiny (u mnie wyszło 12 sztuk) i przelej do nich ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30-35 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość – 12 babeczek):
E: 710 Kcal, B: 9 g W: 108 g T: 25 g
Mięciutkie babeczki, które idealnie sprawdzą się kiedy w Polsce majonez wręcz króluje na stołach – podczas Świąt Wielkiej Nocy!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni