Wielkanocny pasztet z soczewicy i batatów
Nie samym słodkim człowiek żyje i w Święta wypadałoby zjeść coś na wytrawnie. na przykład pasztet! Bardzo aromatyczny, bogato wypełniony orzechami i suszonymi owocami, ze słodką nutą i kolorem batatów… do tego pełnowartościowy i sycący. Idealnie pasuje do świeżego chleba lub samodzielnie.
Jeżeli macie w rodzinie wegan czy wegetarian to taka potrawa będzie świetnym pomysłem na świąteczne śniadanie!
Ale UWAGA! Smakuje nie tylko osobie na diecie roślinnej i nadaje się nie tylko na Wielkanoc! 🙂
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut + 10 minut + 1h 40 minut (łącznie ok. 3h)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- bataty 600g (masa po obraniu)
- soczewica zielona 300g (sucha, przed ugotowaniem)
- korzeń pietruszki 200g
- cebula biała 80g
- płatki owsiane 100g
- migdały 50g
- orzechy laskowe 50g
- rodzynki sułtańskie 50g
- morele suszone 50g
- oliwa z oliwek 15g
- sos sojowy 2 łyżki
- 4 ząbki czosnku
- 1 wegańska kostka rosołowa
- przyprawy: 6 liści laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, kminek mielony, kmin rzymski, papryka słodka wędzona, papryka ostra, cynamon, pietruszka suszona, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę, ziele angielskie, liście laurowe i kostkę rosołową zalej wodą w garnku i odstaw na co najmniej 40 minut, następnie ugotuj ją do miękkości (około 35 minut).
- Obierz bataty i ugotuj na parze lub w wodzie, aż będą miękkie (około 25-30 minut).
- Obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę pokrój i zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Do cebuli dodaj startą pietruszkę, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną i suszoną pietruszkę, podsmaż przez chwilę mieszając, aż warzywa zmiękną.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę.
- Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.
- Orzechy posiekaj lub rozbij tłuczkiem na mniejsze części.
- Odcedź soczewicę i odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski.
- Następnie dodaj ugotowane bataty, połowę podsmażonej pietruszki, kminek mielony, kmin rzymski, paprykę słodką wędzoną, paprykę ostrą, cynamon, sól, pieprz i zblenduj na gładko.
- Dodaj suszone owoce, orzechy, mąkę z płatków, resztę pietruszki i wymieszaj.
- Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku najpierw od dołu przez 30 minut, później zmień na tryb góra-dół i piecz jeszcze przez około 1h 10 minut.
- Pasztet będzie gotowy do krojenia dopiero w momencie gdy całkowicie ostygnie, więc najlepiej zrobić go dzień przed :).
Wartości odżywcze:
E: 2968 Kcal, B: 122g W: 395g T: 86,5g
Na pewno świetnie będzie prezentował się na Waszych stołach! Mam nadzieję, ze odmieni te typowo „mięsne” Święta i nada im powiewu nowoczesności i weganizmu.
Smacznego świątecznego (i codziennego) jedzonkowania!