Słone,  Wegańskie

Wielkanocny pasztet z soczewicy i batatów

Nie samym słodkim człowiek żyje i w Święta wypadałoby zjeść coś na wytrawnie. na przykład pasztet! Bardzo aromatyczny, bogato wypełniony orzechami i suszonymi owocami, ze słodką nutą i kolorem batatów… do tego pełnowartościowy i sycący. Idealnie pasuje do świeżego chleba lub samodzielnie.

Jeżeli macie w rodzinie wegan czy wegetarian to taka potrawa będzie świetnym pomysłem na świąteczne śniadanie!

Ale UWAGA! Smakuje nie tylko osobie na diecie roślinnej i nadaje się nie tylko na Wielkanoc! 🙂

Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut + 10 minut + 1h 40 minut (łącznie ok. 3h)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • bataty 600g (masa po obraniu)
  • soczewica zielona 300g (sucha, przed ugotowaniem)
  • korzeń pietruszki 200g
  • cebula biała 80g
  • płatki owsiane 100g
  • migdały 50g
  • orzechy laskowe 50g
  • rodzynki sułtańskie 50g
  • morele suszone 50g
  • oliwa z oliwek 15g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 wegańska kostka rosołowa
  • przyprawy: 6 liści laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, kminek mielony, kmin rzymski, papryka słodka wędzona, papryka ostra, cynamon, pietruszka suszona, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę, ziele angielskie, liście laurowe i kostkę rosołową zalej wodą w garnku i odstaw na co najmniej 40 minut, następnie ugotuj ją do miękkości (około 35 minut).
  2. Obierz bataty i ugotuj na parze lub w wodzie, aż będą miękkie (około 25-30 minut).
  3. Obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  4. Cebulę pokrój i zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Do cebuli dodaj startą pietruszkę, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną i suszoną pietruszkę, podsmaż przez chwilę mieszając, aż warzywa zmiękną.
  6. Płatki owsiane zmiel na mąkę.
  7. Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Orzechy posiekaj lub rozbij tłuczkiem na mniejsze części.
  9. Odcedź soczewicę i odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski.
  10. Następnie dodaj ugotowane bataty, połowę podsmażonej pietruszki, kminek mielony, kmin rzymski, paprykę słodką wędzoną, paprykę ostrą, cynamon, sól, pieprz i zblenduj na gładko.
  11. Dodaj suszone owoce, orzechy, mąkę z płatków, resztę pietruszki i wymieszaj.
  12. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku najpierw od dołu przez 30 minut, później zmień na tryb góra-dół i piecz jeszcze przez około 1h 10 minut.
  14. Pasztet będzie gotowy do krojenia dopiero w momencie gdy całkowicie ostygnie, więc najlepiej zrobić go dzień przed :).

Wartości odżywcze:

E: 2968 Kcal, B: 122g W: 395g T: 86,5g

Na pewno świetnie będzie prezentował się na Waszych stołach! Mam nadzieję, ze odmieni te typowo „mięsne” Święta i nada im powiewu nowoczesności i weganizmu.

Smacznego świątecznego (i codziennego) jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *