Wiosna nieodzownie kojarzy mi się z rzodkiewkami! Do tego buraczki, jajko i feta, a wszystko niedbale rzucone na młode listki i posypane prażonym słonecznikiem i… Mamy świetną sałatkę!
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
mix młodych listków 100 g
ugotowane buraki 300 g (3 średnie)
rzodkiewka 120 g (5 małych)
jajka L (2) 103 g
ser feta 100 g
nasiona słonecznika 30 g
ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajko na twardo (ok. 8 minut).
Umyj sałatę i odcedź z wody.
Buraki (użyłam już ugotowanych ze sklepu, ale oczywiście można wykorzystać surowe i ugotować) i rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, a fetę w drobną kostkę.
Słonecznik podpraż na patelni na rumiany kolor.
Do miski wsyp sałatę i resztę warzyw, ułóż pokrojone jajko, posyp nasionami słonecznika i fetą, a na koniec polej obficie octem balsamicznym.
Wartości odżywcze (całość):
E: 681 Kcal, B: 42 g W: 40 g T: 37 g
Ta wiosenna sałatka gości u mnie zawsze na świątecznym stole wielkanocnym wprowadzając troszkę koloru i warzyw!