Słone,  Wegetariańskie

Wiosenna sałatka z młodych listków

Wiosna nieodzownie kojarzy mi się z rzodkiewkami! Do tego buraczki, jajko i feta, a wszystko niedbale rzucone na młode listki i posypane prażonym słonecznikiem i… Mamy świetną sałatkę!

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mix młodych listków 100 g
  • ugotowane buraki 300 g (3 średnie)
  • rzodkiewka 120 g (5 małych)
  • jajka L (2) 103 g
  • ser feta 100 g
  • nasiona słonecznika 30 g
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajko na twardo (ok. 8 minut).
  2. Umyj sałatę i odcedź z wody.
  3. Buraki (użyłam już ugotowanych ze sklepu, ale oczywiście można wykorzystać surowe i ugotować) i rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, a fetę w drobną kostkę.
  4. Słonecznik podpraż na patelni na rumiany kolor.
  5. Do miski wsyp sałatę i resztę warzyw, ułóż pokrojone jajko, posyp nasionami słonecznika i fetą, a na koniec polej obficie octem balsamicznym.

Wartości odżywcze (całość):

E: 681 Kcal, B: 42 g W: 40 g T: 37 g

Ta wiosenna sałatka gości u mnie zawsze na świątecznym stole wielkanocnym wprowadzając troszkę koloru i warzyw!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *