Wiosenne kluseczki ze szparagami i remuladą curry
Przyszedł maj… Zaczynamy sezon na najlepsze polskie warzywa i owoce! Na pierwszy ogień, w tym roku, idą u mnie ZIELONE SZPARAGI.
Delikatne, twarogowe kluseczki z czosnkiem niedźwiedzim, szparagi w sosie sojowym o posmaku wędzonej papryki, ekspresowa remulada curry bez jaj, za to z jajecznym posmakiem i podprażone migdały do pochrupania – oto mój sposób na wiosenny obiad!
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 1 jajko 51 g
- Twaróg solankowy z czosnkiem 275 g
- Mąka ziemniaczana 70 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 30 g
- Szparagi zielone 400 g
- Migdały 20 g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Przyprawy: papryka słodka wędzona, czosnek niedźwiedzi.
- Remulada curry
- Jogurt naturalny gęsty 100 g
- Majonez o obniżonej zawartości tłuszczu 30 g
- Musztarda sarepska 15 g
- Ogórki konserwowe 80 g
- Cebula biała 40 g
- Przyprawy: curry, sól kalanamak, koperek, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj szparagi tak, aby były al’dente lub nawet nieco twarde.
- Twaróg solankowy zblenduj z jajkiem na gładką masę, dodaj mąki, czosnek niedźwiedzi i wymieszaj ciasto (będzie kleiste). Zwilżonymi dłońmi formuj kulki.
- W garnku zagotuj wodę i gotuj kluski, aż wypłyną + 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź z wody.
- Szparagi wymieszaj z sosem sojowym i papryką słodką wędzoną, a następnie podsmaż na patelni (zwykłej lub grillowej), aż się zarumienią.
- Do miseczki dodaj jogurt naturalny, majonez lekki, musztardę, curry, sól kalanamak, koperek i pieprz, a także posiekanego ogórka konserwowego i cebulkę – wymieszaj.
- Na suchej patelni podpraż migdały.
- Podawaj kluski ze wszystkimi dodatkami.
Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):
E: 1131 Kcal, B: 74 g W: 120 g T: 39,4 g
1 z 2 porcji (12 klusek, 1/2 sosu, szparagów, migdałów):
E: 565 Kcal, B: 37 g W: 60 g T: 19, 7 g
Wspaniale przenikające się smaki, rozmaite konsystencje i tekstury, a przede wszystkim wiosna na talerzu – tak podsumowałabym te kluseczki.
Smacznego jedzonkowania!