Włoskie burgery tymiankowe z tofu – vegan
Włoską kuchnię charakteryzują przede wszystkim bardzo aromatyczne zioła, takie jak tymianek, oregano bazylia, rozmaryn…
Nie mogłam o tym zapomnieć, tworząc kolejne burgery inspirowane kuchniami świata. W moich burgerach postawiłam przede wszystkim na TYMIANEK, ale podkręciłam je także delikatnie oregano i czosnkiem.
Kotlety mają wyrazisty, intensywnie słony smak. Wypchane są suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami. Chrupkości nadaje im podprażony słonecznik…
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Tofu z tymiankiem GoVege 360g (2 kostki)
- Kasza jaglana 70g
- Bułka tarta 50g
- Cebula biała 50g
- Zielone oliwki 120g
- Pomidory suszone (suche, z paczki bez zalewy) 100g
- Kapary ze słoika 50g
- Słonecznik 30g
- Płatki drożdżowe 30g
- Czosnek – 2 ząbki
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie, aby była miękka, czyli około 15 minut, a następnie odlej nadmiar płynu.
- Do miski włóż 2 kostki tofu, dodaj kaszę, połowę suszonych pomidorów, połowę kaparów, płatki drożdżowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy – wszystko zblenduj za pomocą blendera ręcznego na gładko.
- Wsyp tartą bułkę, wymieszaj dokładnie i włóż miskę do lodówki.
- Słonecznik podpraż na patelni, aż się zarumieni.
- Oliwki porozkrawaj na pół.
- Resztę suszonych pomidorów i cebulę pokrój w kostkę.
- Wyjmij miskę z lodówki i wsyp wszystkie dodatki (cebulę, oliwki, pomidory, kapary, słonecznik), przemieszaj całość.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj 10 burgerów, połóż na blaszanych i piecz ok. 10 minut od dołu, a następnie 25 minut w trybie góra-dół.
- Podawaj w bułce, na sałatce lub solo.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1516Kcal, B: 86,7g W: 138,8g T: 66,5g
1 burger z 10 (ok. 105g):
E: 152Kcal, B: 8,5g W: 14g T: 6,5g
Włoskie burgery z zewnątrz są przepysznie chrupiące, jednak ich środek jest wilgotny i puszysty.
Świetnie podkreślają smak sałatki, tworząc lekki, letni obiad. Idealnie komponują się z bułką z ziarnami, a także genialnie smakują solo!
A Ty? Jak je zjesz?
Smacznego jedzonkowania!