Słone,  Wegańskie

Włoskie burgery tymiankowe z tofu – vegan

Włoską kuchnię charakteryzują przede wszystkim bardzo aromatyczne zioła, takie jak tymianek, oregano bazylia, rozmaryn…

Nie mogłam o tym zapomnieć, tworząc kolejne burgery inspirowane kuchniami świata. W moich burgerach postawiłam przede wszystkim na TYMIANEK, ale podkręciłam je także delikatnie oregano i czosnkiem.

Kotlety mają wyrazisty, intensywnie słony smak. Wypchane są suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami. Chrupkości nadaje im podprażony słonecznik…

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Tofu z tymiankiem GoVege 360g (2 kostki)
  • Kasza jaglana 70g
  • Bułka tarta 50g
  • Cebula biała 50g
  • Zielone oliwki 120g
  • Pomidory suszone (suche, z paczki bez zalewy) 100g
  • Kapary ze słoika 50g
  • Słonecznik 30g
  • Płatki drożdżowe 30g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie, aby była miękka, czyli około 15 minut, a następnie odlej nadmiar płynu.
  2. Do miski włóż 2 kostki tofu, dodaj kaszę, połowę suszonych pomidorów, połowę kaparów, płatki drożdżowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy – wszystko zblenduj za pomocą blendera ręcznego na gładko.
  3. Wsyp tartą bułkę, wymieszaj dokładnie i włóż miskę do lodówki.
  4. Słonecznik podpraż na patelni, aż się zarumieni.
  5. Oliwki porozkrawaj na pół.
  6. Resztę suszonych pomidorów i cebulę pokrój w kostkę.
  7. Wyjmij miskę z lodówki i wsyp wszystkie dodatki (cebulę, oliwki, pomidory, kapary, słonecznik), przemieszaj całość.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Uformuj 10 burgerów, połóż na blaszanych i piecz ok. 10 minut od dołu, a następnie 25 minut w trybie góra-dół.
  11. Podawaj w bułce, na sałatce lub solo.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1516Kcal, B: 86,7g W: 138,8g T: 66,5g

1 burger z 10 (ok. 105g):

E: 152Kcal, B: 8,5g W: 14g T: 6,5g

Włoskie burgery z zewnątrz są przepysznie chrupiące, jednak ich środek jest wilgotny i puszysty.

Świetnie podkreślają smak sałatki, tworząc lekki, letni obiad. Idealnie komponują się z bułką z ziarnami, a także genialnie smakują solo!

A Ty? Jak je zjesz?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *