Ten nieskomplikowany i pyszny przepis może posłużyć jako przystawka, danie główne lub efektowna imprezowa przekąska.
Przeplata się tu wiele nut smakowych – od słodkich batatów, ciecierzycy o wędzonym posmaku, po delikatnie kwaśny, lekko gorzki hummus, a wszystko zapieczone pod słonymi serami. O mniam!
Czas trwania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
bataty – całe, nieobrane – 1400g (4 średnie)
oliwa z oliwek 20g
ciecierzyca ze słoika 400g (masa po odsączeniu)
papryka 300g (1,5 dużej)
cebula czerwona 100g (1 średnia)
tahini 20g
brokuł 100g
ser feta półtłusty 60g
ser camembert president lekki 12% tłuszczu – 170g
przyprawy do batatów: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, tymianek
przyprawy do hummusu: pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kmin rzymski
bataty umyj, przekrój na pół (bez obierania – 8 połówek), ułóż na blaszce, posmaruj częścią oliwy, posyp przyprawami
piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza
ciecierzyce wymieszaj z przyprawami i resztą oliwy z oliwek, wysyp na blaszkę
paprykę pokrój w plastry i ułóż koło ciecierzycy
wstaw obie blaszki (z ciecierzycą i z batatami) do rozgrzanego piekarnika i piecz w trybie góra-dół
po 25 minutach wyjmij blaszkę z ciecierzycą
połowę papryki i ciecierzycy przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny, pół cebuli czerwonej, a także tahini i przyprawy, zblenduj na gładki hummus
następnie cebulę, resztę pieczonej papryki i sery pokrój w kostkę, brokuła porozrywaj na niewielkie różyczki
teraz wyjmij bataty, posmaruj hummusem, ułóż cebulę, brokuła, paprykę, chrupiącą ciecierzycę i sery na wierzch (połowę batatów zrobiłam z fetą, a pozostałe z camembert)
podpiecz jeszcze około 10 minut w piekarniku, aż sery się rozpuszczą.
Wartości odżywcze:
Całość:
E: 2232 Kcal, B: 96g W: 320g T: 67,5g
Porcja (2 połówki – z serem feta, z serem camembert):