Słone,  Wegetariańskie

Zapiekane bataty z serami i hummusem paprykowym

Ten nieskomplikowany i pyszny przepis może posłużyć jako przystawka, danie główne lub efektowna imprezowa przekąska.

Przeplata się tu wiele nut smakowych – od słodkich batatów, ciecierzycy o wędzonym posmaku, po delikatnie kwaśny, lekko gorzki hummus, a wszystko zapieczone pod słonymi serami. O mniam!

Czas trwania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • bataty – całe, nieobrane – 1400g (4 średnie)
  • oliwa z oliwek 20g
  • ciecierzyca ze słoika 400g (masa po odsączeniu)
  • papryka 300g (1,5 dużej)
  • cebula czerwona 100g (1 średnia)
  • tahini 20g
  • brokuł 100g
  • ser feta półtłusty 60g
  • ser camembert president lekki 12% tłuszczu – 170g
  • przyprawy do batatów: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, tymianek
  • przyprawy do hummusu: pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kmin rzymski
  • przyprawy do ciecierzycy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, curry.

Sposób przygotowania:

  • bataty umyj, przekrój na pół (bez obierania – 8 połówek), ułóż na blaszce, posmaruj częścią oliwy, posyp przyprawami
  • piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza
  • ciecierzyce wymieszaj z przyprawami i resztą oliwy z oliwek, wysyp na blaszkę
  • paprykę pokrój w plastry i ułóż koło ciecierzycy
  • wstaw obie blaszki (z ciecierzycą i z batatami) do rozgrzanego piekarnika i piecz w trybie góra-dół
  • po 25 minutach wyjmij blaszkę z ciecierzycą
  • połowę papryki i ciecierzycy przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny, pół cebuli czerwonej, a także tahini i przyprawy, zblenduj na gładki hummus
  • następnie cebulę, resztę pieczonej papryki i sery pokrój w kostkę, brokuła porozrywaj na niewielkie różyczki
  • teraz wyjmij bataty, posmaruj hummusem, ułóż cebulę, brokuła, paprykę, chrupiącą ciecierzycę i sery na wierzch (połowę batatów zrobiłam z fetą, a pozostałe z camembert)
  • podpiecz jeszcze około 10 minut w piekarniku, aż sery się rozpuszczą.

Wartości odżywcze:

Całość:

E: 2232 Kcal, B: 96g W: 320g T: 67,5g

Porcja (2 połówki – z serem feta, z serem camembert):

E: 560 Kcal, B: 24g W: 80g T: 17g

Czyż nie wyglądają obłędnie? Tak też smakują!

Zrób u siebie i powiedz jak smakowały :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *