Zapiekane bataty z serami i hummusem paprykowym
30 kwietnia, 2021
Ten nieskomplikowany i pyszny przepis może posłużyć jako przystawka, danie główne lub efektowna imprezowa przekąska.
Przeplata się tu wiele nut smakowych – od słodkich batatów, ciecierzycy o wędzonym posmaku, po delikatnie kwaśny, lekko gorzki hummus, a wszystko zapieczone pod słonymi serami. O mniam!
Czas trwania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- bataty – całe, nieobrane – 1400g (4 średnie)
- oliwa z oliwek 20g
- ciecierzyca ze słoika 400g (masa po odsączeniu)
- papryka 300g (1,5 dużej)
- cebula czerwona 100g (1 średnia)
- tahini 20g
- brokuł 100g
- ser feta półtłusty 60g
- ser camembert president lekki 12% tłuszczu – 170g
- przyprawy do batatów: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, tymianek
- przyprawy do hummusu: pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kmin rzymski
- przyprawy do ciecierzycy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, curry.
Sposób przygotowania:
- bataty umyj, przekrój na pół (bez obierania – 8 połówek), ułóż na blaszce, posmaruj częścią oliwy, posyp przyprawami
- piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza
- ciecierzyce wymieszaj z przyprawami i resztą oliwy z oliwek, wysyp na blaszkę
- paprykę pokrój w plastry i ułóż koło ciecierzycy
- wstaw obie blaszki (z ciecierzycą i z batatami) do rozgrzanego piekarnika i piecz w trybie góra-dół
- po 25 minutach wyjmij blaszkę z ciecierzycą
- połowę papryki i ciecierzycy przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny, pół cebuli czerwonej, a także tahini i przyprawy, zblenduj na gładki hummus
- następnie cebulę, resztę pieczonej papryki i sery pokrój w kostkę, brokuła porozrywaj na niewielkie różyczki
- teraz wyjmij bataty, posmaruj hummusem, ułóż cebulę, brokuła, paprykę, chrupiącą ciecierzycę i sery na wierzch (połowę batatów zrobiłam z fetą, a pozostałe z camembert)
- podpiecz jeszcze około 10 minut w piekarniku, aż sery się rozpuszczą.
Wartości odżywcze:
Całość:
E: 2232 Kcal, B: 96g W: 320g T: 67,5g
Porcja (2 połówki – z serem feta, z serem camembert):
E: 560 Kcal, B: 24g W: 80g T: 17g
Czyż nie wyglądają obłędnie? Tak też smakują!
Zrób u siebie i powiedz jak smakowały :).
Smacznego jedzonkowania!