Słone,  Wegańskie

Zielone falafele

Przepisów na falafele znajdziecie mnóstwo! Jest to jedno z popularniejszych wegańskich dań.

Gdy idziecie do restauracji, czy nawet do zwykłej budki z kebabem, jaka pozycja pod etykietą „wege” przewija się najczęściej?

Ziemniaki i surówka!

A w następnej kolejności… Myślę że FALAFEL! Ja postawiłam na jeszcze roślinną wersję i uczyniłam go ZIELONYM.

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ciecierzyca sucha 300g
  • Brokuł 100g
  • Groszek mrożony 100g
  • Szpinak mrożony 100g
  • Cebula 50g
  • Tahini/masło orzechowe 30g
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • Spory pęczek pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę wsyp do garnka/miski i zalej wodą kilka centymetrów ponad jej poziom. Odstaw na całą noc.
  2. Olej wodę i przepłucz ziarno zimną wodą, przesyp ponownie do miski.
  3. Cebulę pokrój w kostkę.
  4. Do ciecierzycy dodaj połowę cebuli i czosnek przeciśnięty przez praskę po czym zblenduj blenderem ręcznym.
  5. Groszek, brokuła i szpinak ugotuj.
  6. Do miski wsyp łyżeczkę soli, kminu rzymskiego, sporą szczyptę pieprzu, warzywa (groszku tylko połowę), tahini, sodę, ocet i zblenduj ponownie na gładko.
  7. Dodaj resztę groszku i cebuli po czym wymieszaj.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Uformuj małe, okrągłe falafele, 1 łyżka=1 falafel (mi wyszło 29 sztuk), ułóż na blaszce.
  11. Piecz około 25 minut w trybie góra-dół.
  12. Podawaj jak lubisz – w tortilli, picie, sałatce – i z czym lubisz.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1343Kcal, B: 75g W: 163g T: 35g

1 falafel z 29 sztuk:

E: 46Kcal, B: 2,6g W: 5,5g T: 1,2g

Ta wersja klasycznych, wegańskich przysmaków jest jeszcze lepsza! Na pewno zasmakuje osobom, które lubią kombinować i wrzucać warzywa wszędzie.

A gdzie wy wrzucicie falafele? Wrap, bułka, pita czy może do bowla sałatkowego, jak ja :)?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *