Zielone falafele
Przepisów na falafele znajdziecie mnóstwo! Jest to jedno z popularniejszych wegańskich dań.
Gdy idziecie do restauracji, czy nawet do zwykłej budki z kebabem, jaka pozycja pod etykietą „wege” przewija się najczęściej?
Ziemniaki i surówka!
A w następnej kolejności… Myślę że FALAFEL! Ja postawiłam na jeszcze roślinną wersję i uczyniłam go ZIELONYM.
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ciecierzyca sucha 300g
- Brokuł 100g
- Groszek mrożony 100g
- Szpinak mrożony 100g
- Cebula 50g
- Tahini/masło orzechowe 30g
- 5 dużych ząbków czosnku
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- Spory pęczek pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsyp do garnka/miski i zalej wodą kilka centymetrów ponad jej poziom. Odstaw na całą noc.
- Olej wodę i przepłucz ziarno zimną wodą, przesyp ponownie do miski.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Do ciecierzycy dodaj połowę cebuli i czosnek przeciśnięty przez praskę po czym zblenduj blenderem ręcznym.
- Groszek, brokuła i szpinak ugotuj.
- Do miski wsyp łyżeczkę soli, kminu rzymskiego, sporą szczyptę pieprzu, warzywa (groszku tylko połowę), tahini, sodę, ocet i zblenduj ponownie na gładko.
- Dodaj resztę groszku i cebuli po czym wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj małe, okrągłe falafele, 1 łyżka=1 falafel (mi wyszło 29 sztuk), ułóż na blaszce.
- Piecz około 25 minut w trybie góra-dół.
- Podawaj jak lubisz – w tortilli, picie, sałatce – i z czym lubisz.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1343Kcal, B: 75g W: 163g T: 35g
1 falafel z 29 sztuk:
E: 46Kcal, B: 2,6g W: 5,5g T: 1,2g
Ta wersja klasycznych, wegańskich przysmaków jest jeszcze lepsza! Na pewno zasmakuje osobom, które lubią kombinować i wrzucać warzywa wszędzie.
A gdzie wy wrzucicie falafele? Wrap, bułka, pita czy może do bowla sałatkowego, jak ja :)?
Smacznego jedzonkowania!