Słone,  Wegańskie

Zielone szparagi w cytrynowym sosie – vegan

Świeże i jędrne szparagi zatopione w intensywnie cytrusowym sosie z tofu to mój kolejny pomysł na te przepyszne, sezonowe warzywa!

Wegański sos z karmelizowaną cebulką i skórką cytryny jest przyjemnie gęsty, obłędnie cytrynowy, ale nie przesadnie kwaskowy! Łączy w sobie słodki, słony, ostry, wędzony i oczywiście kwaśny smak, a zielone szparagi dodają mu świeżości.

Czas przygotowania: około 30 – 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Tofu wędzone 360 g (2 kostki)
  • Szparagi 500 g
  • Cebula biała 100 g (1 średnia)
  • Musztarda stołowa 30 g
  • Syrop z agawy 20 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Sok z 3 dużych cytryn
  • Skórka z 1 cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, oregano, czosnek granulowany.

Dodatkowo:

  • pita/pieczywo/tortilla/kasza/ryż/makaron

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, odkrój końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj około 4-5 minut, tak aby były al’dente (czas zależy od grubości szparagów).
  2. Cytryny sparz i z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, następnie wyciśnij sok do szklanki z trzech całych cytryn.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. W garnku rozgrzej oliwę z oliwę i zeszklij na niej cebulę.
  5. Następnie do garnka wsyp startą skórkę z cytryny, wlej syrop z agawy, dopraw solą i pieprzem i wlej połowę soku z cytryny, duś na małym ogniu przez moment.
  6. Dodaj część szparagów.
  7. W blenderze zblenduj tofu, musztardę, płatki drożdżowe, oregano, czosnek granulowany, resztę soku z cytryny na gładką masę.
  8. Dodaj zblendowany sos do garnka i gotuj jeszcze przez moment, aż całość zgęstnieje i będzie ciepłe.
  9. Podawaj z resztą ugotowanych szparagów i ulubionym dodatkiem – ryżem, kaszą, makaronem, pitą, tortillą…

Wartości odżywcze (sam sos):

E: 813 Kcal, B: 62,6 g W: 56,7 g T: 38,2 g

Banalny, wiosenny obiad o wielu niebanalnych nutach smakowych… Zdrowy posiłek i aromatyczny powiew wiosny w jednym!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *