Zielone szparagi w cytrynowym sosie – vegan
2 czerwca, 2023
Świeże i jędrne szparagi zatopione w intensywnie cytrusowym sosie z tofu to mój kolejny pomysł na te przepyszne, sezonowe warzywa!
Wegański sos z karmelizowaną cebulką i skórką cytryny jest przyjemnie gęsty, obłędnie cytrynowy, ale nie przesadnie kwaskowy! Łączy w sobie słodki, słony, ostry, wędzony i oczywiście kwaśny smak, a zielone szparagi dodają mu świeżości.
Czas przygotowania: około 30 – 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Tofu wędzone 360 g (2 kostki)
- Szparagi 500 g
- Cebula biała 100 g (1 średnia)
- Musztarda stołowa 30 g
- Syrop z agawy 20 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
- Oliwa z oliwek 10 g
- Sok z 3 dużych cytryn
- Skórka z 1 cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, oregano, czosnek granulowany.
Dodatkowo:
- pita/pieczywo/tortilla/kasza/ryż/makaron
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odkrój końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj około 4-5 minut, tak aby były al’dente (czas zależy od grubości szparagów).
- Cytryny sparz i z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, następnie wyciśnij sok do szklanki z trzech całych cytryn.
- Cebulę pokrój w piórka.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwę i zeszklij na niej cebulę.
- Następnie do garnka wsyp startą skórkę z cytryny, wlej syrop z agawy, dopraw solą i pieprzem i wlej połowę soku z cytryny, duś na małym ogniu przez moment.
- Dodaj część szparagów.
- W blenderze zblenduj tofu, musztardę, płatki drożdżowe, oregano, czosnek granulowany, resztę soku z cytryny na gładką masę.
- Dodaj zblendowany sos do garnka i gotuj jeszcze przez moment, aż całość zgęstnieje i będzie ciepłe.
- Podawaj z resztą ugotowanych szparagów i ulubionym dodatkiem – ryżem, kaszą, makaronem, pitą, tortillą…
Wartości odżywcze (sam sos):
E: 813 Kcal, B: 62,6 g W: 56,7 g T: 38,2 g
Banalny, wiosenny obiad o wielu niebanalnych nutach smakowych… Zdrowy posiłek i aromatyczny powiew wiosny w jednym!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni