Bób, groszek i ogórki… Wszystko zielone, wszystko sezonowe, a co najważniejsze – oblędnie smaczne! (I zdrowe 😉 )
Zielony chłodnik to bardzo dobry pomysł na letni obiad, gdy żar leje się z nieba. Świetnie chłodzi i orzeźwia. Ma kremową konsystencję dzięki maślance i intensywnie słony smak, który zawdzięcza twarogowi solankowemu, a który zostaje przełamany słodyczą warzyw!
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Bób 300g
Groszek zielony mrożony 200g
Ogórki gruntowe 300g
Maślanka naturalna 700ml
Twaróg solankowy 200g
Oliwa z oliwek 15g
Kilka świeżych listków bazylii
Świeżo mielony pieprz, ewentualnie sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób. Część obierz, ale większość pozostaw w łupinach.
Ugotuj groszek, aby był miękki.
Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Nieobrany bób i groszek podsmaż razem z pieprzem i ewentualnie solą na rozgrzanej oliwie.
Do garnka dodaj twaróg, warzywa z patelni (zostaw trochę do dekoracji), bazylię i maślankę – zblenduj na gładko.
Dodaj ogórki i świeżo mielony pieprz, wymieszaj.
Wartości odżywcze (całość – 2 duże porcje lub 4 małe):
E: 1227 Kcal, B: 90g W: 130g T: 45g
Ten chłodzący chłodnik zadowoli wszystkich, którzy kochają świeże, lipcowe warzywa, a także tych, dla których fala upałów nie oznacza nic przyjemnego…