Słone,  Wegetariańskie

Zielony chłodnik na maślance z twarogiem

Bób, groszek i ogórki… Wszystko zielone, wszystko sezonowe, a co najważniejsze – oblędnie smaczne! (I zdrowe 😉 )

Zielony chłodnik to bardzo dobry pomysł na letni obiad, gdy żar leje się z nieba. Świetnie chłodzi i orzeźwia. Ma kremową konsystencję dzięki maślance i intensywnie słony smak, który zawdzięcza twarogowi solankowemu, a który zostaje przełamany słodyczą warzyw!

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Bób 300g
  • Groszek zielony mrożony 200g
  • Ogórki gruntowe 300g
  • Maślanka naturalna 700ml
  • Twaróg solankowy 200g
  • Oliwa z oliwek 15g
  • Kilka świeżych listków bazylii
  • Świeżo mielony pieprz, ewentualnie sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób. Część obierz, ale większość pozostaw w łupinach.
  2. Ugotuj groszek, aby był miękki.
  3. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  4. Nieobrany bób i groszek podsmaż razem z pieprzem i ewentualnie solą na rozgrzanej oliwie.
  5. Do garnka dodaj twaróg, warzywa z patelni (zostaw trochę do dekoracji), bazylię i maślankę – zblenduj na gładko.
  6. Dodaj ogórki i świeżo mielony pieprz, wymieszaj.

Wartości odżywcze (całość – 2 duże porcje lub 4 małe):

E: 1227 Kcal, B: 90g W: 130g T: 45g

Ten chłodzący chłodnik zadowoli wszystkich, którzy kochają świeże, lipcowe warzywa, a także tych, dla których fala upałów nie oznacza nic przyjemnego…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *