Słone,  Wegetariańskie

Ziemniaczano-dyniowe kluchy z azjatyckim twistem

Tegoroczny jesienny comfort food…

Bo życie jest za krótkie, żeby nie jeść słodko-słono-kwaśno-ostro-orzechowych kluch :).

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 1 jajko 51 g
  • Dynia hokkaido 100 g
  • Ziemniaki 120 g
  • Mąka pszenna 150 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • Sól 2 g

Dodatkowo:

  • Mini kolby kukurydzy 190 g
  • Masło orzechowe 50 g
  • Napój sojowy bez cukru 40 g
  • Syrop z agawy 15 g
  • Sos sojowy 15 g
  • Sriracha 10 g
  • Sezam 10 g
  • Szczypiorek
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i ziemniaki obierz, gotuj, aż będą miękkie i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do ugotowanych warzyw dodaj jajko, sól i zblenduj na gładko.
  3. Następnie przesiej mąki, wymieszaj i wyrób ciasto. Zwilżonymi dłońmi podziel je na kilkanaście kulek, każdą wydłuż na kształt wałka, a następnie spłaszcz (ciasto jest dość kleiste).
  4. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć kluski, gotuj aż do momentu wypłynięcia + około 5-6 minut po wypłynięciu, pod przykryciem na średnim ogniu.
  5. Odcedź z wody i pokrój kluski na cieńsze paski.
  6. Masło orzechowe, napój sojowy, syrop z agawy, sos sojowy, srirachę i sok z cytryny wymieszaj na sos.
  7. Sos oraz pokrojone mini kolby kukurydzy dodaj do klusek i wymieszaj.
  8. Posyp sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze (całość – 2-3 porcje):

E: 1325 Kcal, B: 45,1 g W: 191,2 g T: 38,4 g

Kluski:

E: 833 Kcal, B: 25 g W: 164 g T: 6,8 g

Sos:

E: 492 Kcal, B: 20 g W: 27,1 g T: 31,6 g

Podłużne kluchy w kleistym orzechowym sosie, odświeżone szczypiorkiem, posypane sezamem… koniecznie przetestujcie tej jesieni!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *